Mål profildybden med mynt – det er slik det fungerer

Et bildekk trenger nok profildybde. Det kreves minst 1,6 millimeter dybder for sommerdekk. I praksis bør det imidlertid være betydelig mer profil slik at du er trygt på veien – selv på våte veier. Tre til fire millimeter dekkprofil er fremdeles tilstrekkelig for sommerdekk, med vinterdekk skal profildybden være minst fire millimeter.

For å måle profildybden, er en 1 euro -mynt tilstrekkelig. Den har en vakker, gullfarget kant som er 3 millimeter bred.

Ideell måleinstrument: Kanten på en 1 euro -mynt er tre millimeter bred.

Mål profildybden med 1 euro -mynt

Hold mynten i en utdyping av dekkprofilen din midt i dekket. Hvis myntkanten forsvinner, har du fortsatt nok profil.

Måling av profildybden med en en-euro Muenze- (Foto: Martin Goldmann)

Hvis kanten allerede er synlig eller bare rett under profiloverflaten, bør du bytte dekk.

Mål også på kanten – hvis det er tydeligere enn midten av dekket, vil en dekkendring også bli vurdert. Du blir ujevn vanvittige dekk når du reiser med feil lufttrykk eller for raskt, med en knirkete gummidrev gjennom kurvene.

Tips: For å måle profildybden på vinterdekk, bruk en 2-euro-mynt. Sølvkanten deres har 4 mm bredde og skal forsvinne helt i profilen.

reklame

Du trenger så mye profil

I Tyskland er det eksakte lovkrav for minimumsprofildybden til dekkene til biler og støttespillere. I følge § 36 abs. 2 STVZO må oppnås rundt en profildybde på minst 1,6 mm, hvorved den skal måles i hovedprofilen, dvs. i de store profilkanalene i midten av dekket.

Dette resulterer også i svaret på et ofte stilte spørsmål:

Er et dekk med en profil som er helt gal på kanten, men det har fortsatt 1,6 mm profildybde i midten, tillatt ved lov?

Det er rent formelt, men du bør ikke lenger bruke slike dekk av grunner til trafikksikkerhet og erstatte den på et tidlig tidspunkt, spesielt siden du påpeker skjeve dekk til andre problemer som et justert spor. Hvis du er i tvil, bør du alltid konsultere en spesialist før du setter deg selv og andre!

Anbefalt profildybde

I enighet anbefaler mange organisasjoner at bildekk bare brukes opp til en gjenværende profildybde på minst 3 mm i sommerdekk og 4 mm for vinterdekk, siden ytelsen til dekkene raskt wan.

Høyere vannrisiko, lengre bremsuter og dårligere sideledelse øker risikoen for ulykker betydelig.

Mål profildybden med verktøy

Du kan også kjøpe spesialprofildybdekniver i spesialistbutikker og på bensinstasjoner, der en kommersielt tilgjengelig skoslient eller en tollpinne er tilstrekkelig. I prinsippet er en profildybdekniv en slipcase i en redusert form.

Nesten alle dekk har installert slitasjeindikatorer midt i slitebanen i hovedprofilkanalene. Dette er små tverrbjelker på bunnen av profilkanalen. Så snart disse ser ut til å være i toppkanten av profilen, er den lovbestemte minimumsprofildybden på 1,6 mm nådd – så det er på høy tid å trekke dekket.

reklame

Dekkprofil vinterdekk og sommerdekk

  1. Den juridiske dybden for dekkprofilen er 1,6 mm og kan identifiseres ved slitasjeindikatorer
  2. Anbefalte dekkprofil sommerdekk: 3mm
  3. Anbefalte dekkprofil Vinterdekk: 4mm
  4. Målt måles midt i dekket, ikke på kanten
  5. I alle fall bør du ha en spesialist undersøkt skjeve eller bølgedekk, siden andre feil kan være til stede på kjøretøyet.

I alle fall må du sørge for at dekket har riktig alder. Gamle dekk er ikke lenger på gaten – ikke engang om profilen fortsatt er nok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.