Hvordan lage brann i treovnen

Hvis du har en vedovn eller åpen peis i huset, kan du lage en ild for en koselig atmosfære. Slik at den ikke går ut igjen etter belysning, trenger du riktig teknologi.

Lage ild – så forbered peisbrannen

Først bør du sørge for at alt er forberedt i peisen:

 • Ashbeholderen skal fortsatt ha nok plass og ikke overløpe. Tøm den forsiktig inn i søppelkassen eller bruk asken til hagen og husholdningen.
 • Forsikre deg om at klaffen er åpen i eksosrøret, ellers har du et fullt rom på kort tid
 • Nedenfra, forsyningsluften skal komme inn i forbrenningskammeret. Så lag de tilsvarende glidebryterne eller klaffene.
 • Som en lighter trenger du en brannkilde som gradvis antenner trebitene over. Grill lettere, spesiell peis lighter fra treull eller et stykke papp er egnet for dette.

Lettere fra treull

Vår personlige favoritt: skorstein lysere fra treull, som er gjennomvåt med voks eller parafin. De kan tennes raskt, brent lang og nesten luktfri. Det er best å vri disse lysere litt med hendene før du gnister slik at luft kommer mellom fibrene. Dette brenner dem enda bedre.

reklame

Slik tenner du ilden i ovnen

 1. Plasser det lettere etter eget valg midt i forbrenningskammeret. Som et resultat kan du enten brenne lysere med en gang eller fortsette med neste punkt. I den første metoden forekommer kjas og mas vanligvis, den andre krever ferdighet eller et langt peisved eller. En lighter med lang nakke .

  Kaminholz stablet opp – (Foto: Markus Schraudolph)

 2. De legger nå små flis over de lysere og stadig tykkere i lagene av det. Bygg det opp slik at trelagene konsentrerer seg så rett over godteriet som mulig, men fortsatt er nok frihet til ventilasjon. Alt treverket som ligger på siden ved siden av lighteren hjelper lite for å lykkes med brannen.

  Kaminholz Set – (Foto: Markus Schraudolph)

 3. Umiddelbart etter å ha brent lighteren, lukk den visuelle klaffen med en ovn.
 4. Reguler utkastene nedenfra slik at brannen får nok oksygen som mat, men toget er bare så sterk at flammen brenner godt. Hvis utkastet er sterkt, er flammen for stor og den største varmen er ofte over sin stav, slik at brannen etter å ha sluppet ut de laveste trelagene.
 5. Hvis staven sakte kollapset, er det på tide å legge til tiden. Forsikre deg om at når peisen åpnes, slipper ikke for mye røyk.
 6. Forsikre deg om at du legger til nytt oksygen i rommet ved å åpne vinduene tidvis. Her finner du ytterligere informasjon: peis: det er grunnen til at ventilasjon er så viktig i varmesesongen.

Eggbokser er god gevinsthjelp

Ikke kast tomme eggbokser bort når du har en åpen peis eller flislagt komfyr. Fordi de er et utmerket gevinsthjelp når du vekker brannen og sparer deg kjøp av andre kanselleringer.

Den enkleste måten å tenne eggboksene når du stikker gjennom spissen med en av hattene, la den peke ned og holde en lettere eller en kamp.

Like ille å kaste bort: Frukt- eller grønnsaksbokser kan brytes ned ganske enkelt- ofte til og med bare for hånd. Dette gjør deg godt utstyrt for å tenne bål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.