Hvor gammel kan være nye dekk?

Alle som kjøper et nytt dekk forventer å få en helt ny kopi. Men alderen på nye dekk er ikke nøyaktig definert, og nye dekk kan også være i hyllene til dekkforhandleren en stund. Så spørsmålet er: hvor lenge er et nytt dekk virkelig nytt?

Så gamle kan være nye dekk

  • ADAC har en klar mening om de nye dekkens alder. I følge bilklubben har dekkene kanskje ikke mer enn tre år på kadaveret.
  • Med økende alder mister gummien grep, gjennom årene blir dekket verre, spesielt vinterdekk påvirkes. Imidlertid er det også dommer som kommer fra en maksimal alder på to år.
  • Andre snakker om en periode på opptil fem år der dekk kan selges som nye. Imidlertid må en feilfri lagring da garanteres.
  • Så det er ikke noe klart krav eller regulering av hvor lange nye dekk anses som nye.

Tips: Vær forsiktig når du kjøper vinterdekk.

reklame

La alderen til nye dekk bekrefte

For å forhindre at gamle dekk blir solgt som nye, bør du si skriftlig at de nye dekkene ikke må være eldre enn tre år når du gir bestillingen.

Det er enda bedre hvis du kan se på dekkene før du kjøper dem. I en oval ramme, produksjonsdatoen for dekket, er prikknummeret skrevet ut her.

Firesifret prikknummer på bildekk- (Foto: Martin Goldmann)

Med god lagring kan ett eller to år gamle dekk også brukes uten mye bekymringer. Generelt sett skal dekkene imidlertid ikke leve i mer enn 10 år – selv om de ennå ikke har forlatt, bør de byttes ut.

For hyppige sjåfører er denne maksimale alderen mindre viktig – dekkene vil være igjen før denne tiden. Men hvis du ikke er på farten, bør du se spesielt bra ut når du kjøper nye dekk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.