Excel: Det er forskjellen mellom gjennomsnitt () og median ()

Begge funksjonene indikerer midten av mange verdier, men med forskjellig metodikk og forskjellige resultater. Les når du bruker gjennomsnittet () og når du skal bruke median ().

Gjennomsnittet () og median () fungerer annerledes () og median ()

  • På gjennomsnittet () legges alle verdier på en liste opp og deles av antall verdier. Dette tilsvarer det som vanligvis kalles gjennomsnittet. For eksempel, hvis en lærer beregner gjennomsnittlig karakter for hele klassen under en undersøkelse, beregnes den nøyaktig på denne måten.
  • Når det gjelder median () sorterer du alle verdier og tar verdien som er nøyaktig i mellomposisjonen. Hvis verdiene på listen er jevnt fordelt, kan denne verdien være nær gjennomsnittet, men i tilfelle av sterke outliers innenfor verdiene, er dette ikke tilfelle.

reklame

I dette eksemplet er median () det bedre valget

Se for deg at du undersøker den årlige inntekten til 10 personer som jobber i et selskap, og du vil uttrykke inntektsnivået med et tall. Ni ansatte tjener mellom 30.000 og 70.000 €, den tiende, men en million – sannsynligvis sjefen for selskapet. Hvis de dannet gjennomsnittet av disse 10 inntektene, kan en verdi være en verdi rundt 150 som et resultat.000 €:

Eksempel på gjennomsnittet

Dette er greit, men ikke hva du sannsynligvis ønsket å oppnå: finn ut hva en «typisk» ansatt fortjener. Den ene øverste inntekter forfalsker bildet gjennom det ekstremt avvikende inntekten.

I medianen, derimot, blir medianen sortert etter inntekt, og deretter blir gjennomsnittsverdien valgt som en representativ størrelse:

Så medianen er bestemt

Det er faktisk ingen «middels verdi» her fordi listen over verdier er klar. Her tar Excel ganske enkelt midten mellom de to verdiene nær midten, her inntekten til «Heinrich» og «Zielinski» og tar gjennomsnittet av begge verdiene- her 54.500 €:

Median og middel i sammenligning

Dette tipset viser hvordan du kan bruke gjennomsnitt () og median () for å vise svingningene i verdiene til en liste: Vis avvik av verdier på en liste – som en stolpe eller etter farge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.