Auto: Så du kan se at kjøleren er ødelagt

Enten kjøleren er ødelagt, gir kjølevannstemperaturen en lapp på den. Så snart kjølevannstemperaturen nærmer seg det røde området, bør du stoppe umiddelbart og sjekke kjølesystemet. Fremfor alt kan motoren ikke lenger betjenes i overopphetet tilstand.

Kjøleren er ødelagt?

En økt kjølevannstemperatur indikerer en feil i kjølesystemet, men er ikke en klar indikasjon på en defekt på kjøleren. I det mest ufarlige tilfellet er det bare lamellene som er forurenset i kjøleren, slik at luft ikke kan strømme gjennom dem. I et slikt tilfelle er det tilstrekkelig å rengjøre lamellene ved hjelp av trykkluft. Imidlertid er ekstrem forsiktighet passende. Lamellene må ikke være skadet.

Ellers kan det også være at en martenbitt har avbrutt kjølekretsen. Du kan gjenkjenne dette ved kjølevannslangene.

Den eneste mulige feilen i en kjøler er at den har en lekkasje som kjølevæsken kan unnslippe. Dette kan gjenkjennes ved at nivået av kjølevæsken i kjøleren eller i kompensasjonstanken stadig synker. Det peker absolutt på en lekkasje i kjølesystemet.

En annen indikasjon på en feil på kjøleren er at det er en vannlending under det parkerte kjøretøyet. Imidlertid kan dette også skje hvis bilen sto parkert med en varm motor og det var for mye kjølevann i kjøleren. I et slikt tilfelle er overflødig vann avledet av et overløp.

Bilkjøler med fan før – (foto: Martin Goldmann) reklame

Hva du skal gjøre når kjøleren lekker?

Så hvis det er et vannholdig vann under kjøretøyet og kuleforholdets stativ er stadig avtar, indikerer det en mangelfull kjøler. I et slikt tilfelle kan en flaske med kjøligere tetningsmidler helles i kjøleren eller utvidelsestanken som en nødløsning. Deretter startes motoren slik at tetningsmassen kan distribueres i kjøleren. Mindre lekkasjer kan forsegles veldig godt og permanent.

Hvis metoden beskrevet ovenfor ikke lykkes, kreves et besøk i verkstedet. Mangelfulle kjølere kan repareres der. Hvis skaden er veldig stor, bør kjøleren heller erstattes av en ny. I alle fall bør lengre reiser med en mangelfull kjøler unngås slik at det ikke kan være større motorskader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.